JORDAN I IZRAEL (veljača 2023.)

 

JORDAN I IZRAEL

15.02. – 26.02.2023

 

 

PROGRAM PUTOVANJA

 

1. Dan: 15.02. (srijeda) ZAGREB – BUDIMPEŠTA

Polazak u 10:00h sa Zagrebačkog Velesajma, ispred glavnog ulaza. Vožnja autobusom ili kombijima do Budimpešte. Po dolasku u Budimpeštu, smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za šetnju po Budimpešti. Noćenje.

2. dan: 16.02. (četvrtak) BUDIMPEŠTA – ‘AMMÂN

Rano buđenje i odlazak u zračnu luku. Po dolasku prijava na let FR7730 RYANAIR za Amman. Polijetanje za Amman u 07:30h. Dolazak u Amman u 12:50h. Po dolasku carinske formalnosti i odlazak na ručak. Nakon ručka razgledavanje glavnog grada Jordana, ‘Ammâna (antička citadela, nacionalni muzej arheologije…). Odlazak u hotel. Večera. Noćenje

MADABA, JORDAN – NOVEMBER 25, 2016 Golden Icons Frescoes Altar Chandelier Saint George’s Greek Orthodox Church Madaba Jordan. Church was created in the late 1800s and houses many famous mosaics.

3. dan: 17.02. (petak) ‘AMMÂN – BRDO NEBO – MADABA – WADI RUM – AQABA

Nakon doručak. Slijedi odlazak autobusom prema brdu Nebo s kojeg je Mojsije vidio Obećanu zemlju i gdje je umro. Sv. misa i razgledavanje. U obližnjoj Madabi obilazimo pravoslavnu crkvu sv. Jurja sa značajnim podnim mozaikom karte Svete zemlje. Nastavak putovanja na jug Hašemitske kraljevine Jordan. Na pola puta do pustinje Wadi Rum, na pustinjskoj autocesti, imamo ručak. U popodnevnim satima dolazak u Wadi Rum. Dvosatna vožnja džipovima pustinjom uz razgled. Mogućnost polusatnog jahanja na devi (dodatno se plaća), večera i Odlazak u Aqabu. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

4. dan:18.02. (subota) AQABA – PETRA – ‘AMMÂN

Nakon doručka odlazak u Petru. Razgledavanje Petre oko 3 sata (obuti ugodnu obuću za hodanje). Riječ je o fascinantnom mističnom mjestu uklesanom u visoke crvenkaste stijene. Petra je najveća znamenitost Jordana i pod zaštitom je UNESCO-a, a proglašena je i jednim od sedam novih svjetskih čuda. Do grada se dolazi pješice kroz Siq – uski prosjek među stijenama. Ručak. Povratak u Amman. Smještaj, večera i spavanje u hotelu.

 

alkemija.hr

Travel to Middle East country Kingdom of Jordan – roman Arch of Hadrian in Jerash (ancient Gerasa) town

Flag of Israel

5. dan: 19.02. (nedjelja)‘AMMÂN – JERASH – SHEIKH HUSSEIN – TIBERIJA

Poslije doručka Putovanje prema obližnjem Jerashu (biblijska Gerasa), zvan popularno i “Pompei istoka”. Nalazi se oko sat vremena vožnje sjeverno od ‘Ammâna. Danas je to najljepši sačuvan grčko-rimski grad u Jordanu: hram Artemisa i Zeusa, rimski forum, Hadrianova trijumfalna vrata, ulica sa stupovima dugačka preko 1,5 km. Nastavak putovanja prema Jordansko-izraelskom graničnom prijelazu Sheikh Hussein, 90 km sjeverno od ‘Ammana, u blizini Galilejskog jezera. Po ulasku u Izrael vozimo se nešto oko sat vremena do hotela u Nazaretu ili Tiberijadi. Po dolasku, smještaj u hotelu, večera i noćenje.

Ruins of the synagogue in Jesus Town of Capernaum, Israel. Reed roof. Columns. High quality photo

6. dan: 20.02. (ponedjeljak) GALILEJSKO JEZERO – TABOR

Nakon doručka polazak na cjelodnevni izlet oko Galilejskog jezera: Tiberijada, brdo Blaženstva (sv. Misa u 10h), Tabgha (crkva umnažanja kruha i crkva Petrova primata), Kafarnaum. Kibuc Ginossar, plovidba po jezeru. Ručak – Petrova riba (oko 13,30 h). Nakon ručka odlazak autobusom do podnožja Tabora, taksijima na Tabor. Posjet bazilici Preobraženja Gospodnjega. Povratak u hotel, večera i noćenje.

 

Bahai Gardens in Haifa. Gardens – UNESCO World Heritage Site.

Bahai Gardens in Haifa. Gardens – UNESCO World Heritage Site.

7. dan: 21.02. (utorak) NAZARET – KANA GALILEJSKA – HAIFA – KARMEL

Nakon doručka odlazak u Kanu Galilejsku (mogućnost obnove bračnih obećanja). Vožnja dolinom Kišona do najvećeg lučkog grada na Bliskom Istoku Haife. U Haifi zaustavljanje u karmelićanskoj crkvi Stella Maris (spomen Gospe Karmelske i sv. Ilije) i uz poznate Bahai vrtove. Nakon toga odlazak u Nazaret na ručak. Nakon ručka obilazak Nazareta. Crkva Navještenja, crkva sv. Josipa…. (Sv. misa) u crkvi Navještenja ili u kojoj od crkava. Povratak u hotel, večera i noćenje.

 

Judean Desert in the vicinity of the Dead Sea. Lifeless desert landscape in eastern Israel.

8. dan: 22.02. (srijeda) GALILEJA – JERIHON – QASR EL JAHUD – KUMRAN – MRTVO MORE – BETANIJA – BETLEHEM

Nakon doručka putovanje Jordanskom dolinom prema Jerihonu. Kraće zadržavanje i posjet Jerihonu. Mjesto na rijeci Jordanu gdje je Ivan krstio Isusa danas se zove Qasr el Yahud. Posjet mjestu i obnova krsnih obećanja. Posjet Kumranu (arheol. iskopine) i ručak, te zaključno odlazak na plažu na Mrtvom moru. Mogućnost uživanja u jedinstvenom fenomenu: plutanja (kupanja) u moru velike specifične gustoće zbog koncentracije minerala (ponijeti rekvizite za kupanje). Nastavak puta do Betanije, (sv. misa). U večernjim satima dolazak u Betlehem. Po dolasku, smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

9. dan: 23.02. (četvrtak) AIN KARIM – BETLEHEM

Nakon doručka. Razgledavanje bazilike Isusova rođenja i posjet špilji Isusova rođenja. Crkva sv. Katarine i špilja s Jeronima. Kratak posjet Pastirskom polju (sv. misa) i crkvici Gloria in excelsis. Ručak. Nakon toga odlazak u Novi Jeruzalem. Panoramski razgled: (Kneset – izraelski parlament, Izraelski muzej, Jad Va Šem) vožnja prema Ain Karimu. Posjet crkvi Rođenja Ivana Krstitelja (“Blagoslovljen”), crkvi Pohođenja (“Veliča”). Povratak u hotel, večera i noćenje.

Mount of Olives Jewish Cemetery – Jerusalem, Israel

10. dan: 24.02. (petak) JERUZALEM

Doručak. Razgledavanje započinjemo panoramskim pogledom s Maslinske gore na Jeruzalem: kapela uzašašća, crkva Očenaša (sv. misa), Dominus flevit, posjet Getsemanskom vrtu i crkvi Krvava znoja Isusova. Posjet Marijinu grobu u Jošafatovoj uvali, ručak. Nakon ručka ulaz u stari grad kroz Damašćanska vrata. Posjet bazenu Bethezda (križarska crkva sv. Ane). Pobožnost Križnog puta od Kapele bičevanja, osude, ulicom Via dolorosa do bazilike Groba Isusova: Kalvarija, Isusov grob, kapela sv. Helene; itd. Povratak u hotel, večera i noćenje.

 

11. dan:25.02. (subota)JERUZALEM

Doručak. Odlazak atobusom na Sion: pogled na Siloam, crkva sv. Petra od Pijetlova pjeva (sv. Misa u 9:30h), Dvorana posljednje večere, Davidov grob, crkva Usnuća Marijina. Sv. misa Ad Coenaculum. Kroz Sionska vrata prolazimo do armenske i židovske četvrti, rimskog carda, te Zida plača. Ručak. Poslije ručka slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera i pakiranje stvari, noćenje.

 

12. dan: 26.02. (nedjelja)BETLEHEM – TEL AVIV – BUDIMPEŠTA – ZAGREB

Rano ustajanje. Doručak. Sv. misa. U 8:30h odlazak u zračnu luku u Tel – Avivu. Po dolasku prijava na let FR845 RYANAIR. Polijetanje za Budimpeštu u 14:10h. Dolazak u Budimpeštu u 16:45h. Nastavak puta za Zagreb. Dolazak u Zagreb se predviđa prije ponoći.

 

 

CIJENA ARANŽMANA: 12.205 KN – 1620 EUR, tečaj 7,53450 + 120€ po dolasku za napojnice.

 

Moguća korekcija cijene aranžmana u slučaju velikih promjena cijena goriva i porast tečaja od 1,5%-za dollar ili euro, agencija zadržava pravo na korekciju cijene.

Cijena aranžmana uključuje:

1 noćenje i doručak u Budimpešti. 2 polupansiona u Ammanu hotel 4**** zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji, 1 polupansion u Aqabi – hotel 4**** zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. 4 ručka u Jordanu (po restoranima). Ulaznice u Jordanu: Petra, Wadi Rum, Amman, Madaba&Mount Nebo, Jerash, Wadi Rum-džipovi, Sheik Hussein-granični prijelaz, ulazna i izlazna viza za Jordan. Vožnja autobusom za vrijeme cijelog boravak u Jordanu, po programu. Lokalni vodič u Jordanu na hrvatskom jeziku. Polupansion u hotelima 4 zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji u Betlehemu i Nazaretu ili Tiberijasu (Betlehem 4 polupansiona, Nazaret ili Tiberijas 3 polupansiona), (doručak, večera), 6 ručkova po programu ( po restoranima), napojnice u Jordanu i Izraelu. Autobus tijekom cijelog boravka u Svetoj Zemlji, brodica po Genezaretskom jezeru, stručno vodstvo, ulaznice: Kapela uzašašća, Pater noster, In Galicantu, Beit Hesada i Santa Ana, Kafarnaum, Lazarev grob. Prijevoz taksi kombijem na brdo tabor. Qumran. Ulaznica na organiziranu plažu na Mrtvome moru. Slušalice u Izraelu.

Putno zdravstveno osiguranje. Stručno vodstvo. Pratitelj putovanja i organizacija putovanja. Osiguranje jamčevine. Osiguranje od ugovorne odgovornosti.

 

Cijena aranžmana ne uključuje:

Zrakoplovna karta i zrakoplovne pristojbe (ekonomska klasa) – Let je predviđen niskotarifnom aviokompanijom Ryanair. Samim time cijena avionskih karata je promjenjiva i ovisi ponajprije o popunjenosti zrakoplova. Iz tog razloga, avionske karte bit će kupljene u trenutku prijave minimalnog broja putnika (20 putnika) po cijeni koja će biti važeća u trenutku dostizanja minimalnog broja putnika. A nakon toga za sve naknadne prijave, u trenutku prijave za putovanje po cijeni koja će biti važeća u trenutku prijave.

Na dan 20.10.2022. godine cijena avionske karte i avionskih pristojbi iznose 133 EUR. U tu cijenu je uključena predana prtljaga od 20 kg.

Osiguranje od otkaza putovanja – na upit. Osiguranje od ozljeda i osiguranje prtljage – na upit. Piće za vrijeme večere i ručka. Nadoplata jednokrevetne sobe u Izraelu i Jordanu je 550 USD, plativo u kunama ili eurima po tečaju na dan uplate. Slušalice u Jordanu nisu uključene u cijenu.

PRIJAVE I UPLATE

Kod prijave treba uplatiti 3000 kuna. Nakon 01.01.2023. uplate u eurima.

Ukupna uplata aranžmana mora biti izvršena do 15.01.2023.

Uplatiti treba na žiro račun agencije.

 

IBAN: HR7824840081135060256, SWIFT/BIC: RZBHHR2X

 

Molimo da osobne dokumente, novac, lijekove držite kod sebe u torbi, ukoliko dođe do problema sa prtljagom i ako putnik ne vodi evidenciju o svojoj prtljazi ne odgovaramo za nastalu situaciju. Ukoliko avio kompanija ne vodi evidenciju o prtljagama putnika, isto tako ne preuzimamo odgovornost za osobne stvari i nastalu situaciju ili štetu.

Putovnica mora biti važeća od dana putovanja najmanje 6 mjeseci.

Viza za Izrael nije potrebna.

 

 

UPUSTVA ZA PUTOVANJE U IZRAEL I JORDAN

SMJEŠTAJ U IZRAELU I JORDANU

U Izraelu smo smješteni u hotelima 4* (zvjezdice) po lokalnoj kategorizaciji u Betlehemu i Nazaretu ili Tiberijasu. U Jordanu smo smješteni u hotelima 4**** zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji. Smještaj je u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama. Jednokrevetna soba nadoplaćuje se 500 USD u kunama ili eurima po tečaju na dan uplate.

 

 

CARINSKE FORMALNOSTI I PUTNA PRTLJAGA

Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz zemlje. Dobro je da sve podatke pripremite unaprijed (broj kamere i sl…). Imajte u tu svrhu aparate pri ruci.

Svaka osoba ima pravo nositi u koferu stvari u težini do 20 kg. Veće kofere predajete na šalteru i oni idu u zrakoplov odvojeno od vas, a manju, ručnu prtljagu (koja stane u pretinac iznad sjedala putnika) uzmete sa sobom u zrakoplov. U ručnoj prtljazi ne smijete imati kozmetiku, tekućinu i oštre predmete kao što su nožići škarice itd, dok u kofere nemojte staviti ništa što u sebi ima bateriju. U zračnim lukama uvijek ostajte uz svoje stvari i čuvajte ih. Za vrijeme putovanja, osobito u Jeruzalemu, treba čuvati svoje stvari (osobito dokumente i novac). Zbog džepara najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata te krupniji novac i dokumente čuvati u njoj a ostalo možete imati u džepu. Kupovanje izvan trgovina često nije sigurno – džepari nisu nasilni ali koriste gužvu i kradu.

 

NOVAC

U Izraelu je u opticaju izraelski novac šekel, u Jordanu je Jordanski dinar. Ali se može plaćati u američkim dolarima i eurima. Ako budete plaćali u dolarima onda je najbolje plaćati sitnim dolarima (jedan, pet, deset, dvadeset dolara). Primaju i travellers čekove i kartice (u većim dućanima).

 

KLIMA, ODJEĆA I OBUĆA: Izrael je zemlja sa suhom klimom tijekom veceg dijela godine. Obucite se slojevito (majca kratkih rukava, košulja…). Isto tako vrijedi i za Jordan. Budući da u zimskim, proljetnim i jesenskim mjesecima nije jako vruće te je moguća i pokoja kiša, ponesite koju topliju vestu ili proljetnu jaknu i dodatnu obuću. Također ponesite mali kišobran ili laganu kabanicu. Obuća treba biti udobna, pogodna za duže šetnje. Ne zaboravite kupaće kostime ukoliko se želite okupati tj. «plutati» u Mrtvom moru!

SLIKANJE I SNIMANJE: Na većini lokaliteta je dozvoljeno slikanje i snimanje. Na mjestima gdje nije, bit ćete pravovremeno obaviješteni.

RAZNO: Hranu sa sobom nije potrebno nositi. Voda je u Izraelu pitka i hrana zdrava. Cijepljenja nisu potrebna. Hodočastimo sigurnim putovima gdje nema nemira. Hodočasnici uživaju u Svetoj zemlji posebni status, i nitko ih nigdje ne napada. Prema hodočasnicima su dapače i Izraelci i Palestinci vrlo ljubazni. Potreban je oprez radi karađa; treba dobro čuvati svoje dokumente i novac.U hotelskim sobama nemojte ostavljati vrijedne stvari: dokumente, novac i slično.

U slučaju odustajanja od hodočašća vrijede pravila o općim uvjetima poslovanja prema članku, točka br 14., osim ako putnik nađe sebi zamjenu do izdavanja karata.Nakon izdavanja karata moze zamjena ali uz nadoplatu zamjene imena na već izdanoj karti. Zadržavamo pravo na malu korekciju programa.

Cijena je formirana za minimum 20 putnika. U slučaju da ne bude dovoljan broj putnika, zadržavamo pravo na otkazivanje putovanja.

 

 

Trenutno su u Jordanu i Izraelu ukinuta sva Covid pravila!