JUŽNI I SJEVERNI CIPAR (travanj 2022.)

CIPAR, JUŽNI I SJEVERNI

 

__________________________

kako nam je bilo ….

 

 

 

  1. 04. – 22. 04. 2022.

 

  1. DAN. 18. 04. (ponedjeljak) Zagreb – Paphos (Pafos)

Sastanak svih putnika u zračnoj luci u Zagrebu u 06.00h. Polijetanje Rayanerom za Pafos u 08:10h. Dolazak u Pafos u 11:55h. Odlazak u grad Pafos. Razgled i slobodno vrijeme u luci Pafos za ručak. Nastavak puta prema Larnaki. Šetnja glavnom rivom Finikudes gdje se na kraju nalazi tvrđava. (Ako će biti dovoljno vremena, oni koji budu željeli posjetiti tvrđavu mogu učiniti. Cijena ulaznice 5-10 eur). (Autobus će doći po grupu kod tvrđave). Nakon toga odlazak na sjeverni Cipar u hotel. Smještaj i noćenje.

 

  1. DAN 19. 04. (utorak) Kirenia – Nicosia – glavni grad Cipra

Doručak. Nakon doručka odlazimo u Nicosiju, posljednji podijeljeni glavni grad u modernoj povijesti. Grad je od 1974.g. granicom podijeljen na sjevernu i južnu stranu, na dio gdje živi isključivo tursko i dio gdje živi samo grčko stanovništvo. Doživjet ćete totalni kontrast ova dva dijela grada. Razgled počinjemo od starog dijela grada na sjevernoj strani i Girne kapije, ulaz u grad koji su u 16. stoljeću osnovali Mlečani kao dio novih gradskih zidina. Šetnjom dolazimo do najvećeg karavansaraja na Cipru iz perioda Osmanlija te kroz živopisne ulice grada dolazimo do džamije Selimije, koja je nekada bila katedrala Svete Sofije. Ovo je grad gdje su ostali vidljivi tragovi brojnih vojnih sila iz povijesti i oslanjaju se na aktualnu stvarnost Ciprana (Cipriota). Prelazak granice radi odlaska u južni dio grada. Predviđen posjet lokalnoj zlatarnici te upoznavanje sa tradicionalnom izradom zlatnog nakita. Ručak. Nakon toga odlazimo u Kireniju, po mnogima najljepši grad sjeverne obale otoka Cipra, prepun netaknutih pješčanih plaža i prelijepih povijesnih zdanja. Među najzanimljivije se ubraja svakako i srednjovjekovni dvorac Sveti Hilarion, smješten na zapadnom lancu planine Pet prstiju, s kojeg se pruža pogled na ovaj lučki grad. Naše druženje nastavljamo prema samostanu Bellapaisu koji se ubraja među najljepše gotičke građevine. U 12. stoljeću  ovdje su se nastanili prvi redovnici augustinci, koji su bili prisiljeni napustiti Jeruzalem. Krećemo prema luci, do koje vode uske uličice prepune  trgovina i restorana, gdje posjećujemo gradsku tvrđavu, poznatu po muzeju u kojem su izloženi ostaci trgovačkog broda koji datira još iz perioda Aleksandra Velikog. Odlazak Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

  1. DAN 20. 04. (srijeda) Poluotok Karpaz – netaknuta priroda

Doručak. Nakon doručka krećemo prema poluotoku Karpazu. Vozeći se pokraj osamljenih plaža i kroz mala sela, imat ćete osjećaj da je vrijeme stalo. Posjetit ćemo selo – Dipkarpaz – poznato po tome da još i do danas Grci i Turci žive zajedno. Karpaz je mjesto gdje rastu divlje orhideje, gdje se slobodno šeću divlji magarci, gdje se ljudi različitih vjeroispovijesti dolaze pokloniti svetom Andriji apostolu i gdje iz stijene neprekidno teče “voda” koja je, po riječima lokalnog stanovništva, ljekovita. Poslije obilaska samostanskog kompleksa zajednički ručak. Nakon ručka, slobodno vrijeme za uživanje na prelijepoj pješčanoj plaži Zlatni pijesak te kristalno čisto more. Imat ćete priliku upoznati se i s načinom  proizvodnje maslinova ulja na tom poluotoku. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

4.DAN 21.04. (četvrtak) Famagusta – Paralimni – Protaras – Cape Greko – Aya Napa

Doručak. Nakon  doručka odlazimo u Famagustu. Grad u kojem su jasno isprepleteni sadašnjost i prošlost. Grad u kojem se nalazi “Grad duhova” – nastao 1974. godine – na kojem se nadovezuje najdublja luka na Cipru, zbog koje je Farmagusta bila uvijek na meti osvajača, kao što su Genova i Venecija, koji su htjeli kontrolirati trgovinu od Istoka ka zapadu, pa do Osmanlija. U sklopu dobro očuvanih zidina grada, nalazi se Otelov zamak, izgrađen u 14. stoljeću, nakon razgleda idemo prema glavnom gradskom trgu gdje se svojom arhitekturom izdvaja džamija Lala Paše Mustafe, koja je nekada bila katedrala svetog Nikole. Ručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Nastavljamo posjet samostanu svetog  Barnabe, koji je veoma bitan lokalitet za kršćane. Sveti Barnaba je zajedno sa svetim Pavlom najistaknutiji širitelj kršćanske vjere na tim područjima. Posjetit ćemo antički grad Salamis u kojem se nalaze ostaci građevina iz rimskog perioda. Također ćemo posjetiti trgovinu specijaliziranu za kožne proizvode. Nakon toga odlazimo u južni Cipar. Autobusom ćemo proći kroz Paralimni i kroz Protaras do Cavo Greka. Na Cavo Greku ćemo posjetiti most ljubavi i kapelicu sv. Nickolasa. Nakon fotografiranja odlazimo u Aya Napu koja je turističko mjesto. Slobodno vrijeme za kavu, šetnju, kupanje…. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

  1. DAN 22. 04. (petak) Paphos – Zagreb

Doručak. Odlazak u Pafos u zračnu luku. Po dolasku prijava na let. Polijetanje za Zagreb u 12:20h. Dolazak u Zagreb u 14:15h.

 

Cijena aranžmana: 5000 kuna i 20 eura po dolasku.

Prilikom prijave za putovanje, treba uplatiti depozit  2000 kn  na žiro račun LL travel agencije s naznakom putovanje na Cipar, mail; info@lltravel.hr

Za ostali iznos uplate po dogovoru putnika i agencije. Do 01.04. 2022. mora biti izvršena ukupna uplata cijelog iznosa aranžmana.

Žiro račun: (IBAN): HR7824840081135060256 

 

Cijena aranžmana izražena u kunama i eurima uključuje:

Avionsku kartu i avionske pristojbe (avio prijevoznik je Rayaner), vožnju udobnim autobusom po programu i lokalnog vodiča na sjevernom i južnom Cipru. Smještaj u hotelu  4**** zvjezdice po lokalnoj kategorizaciji, na bazi polupansiona (večera, noćenje i doručak), 3 ručka u restoranima : 19.04. 20.04.21.04.2022. Ulaznice koje su obuhvaćene u programu: tvrđavu sv. Hilarija, samostan Bellapais, samostan sv. Andrije apostola, samostan sv. Barnabe apostola, Salamis arheološki park i džamija Lala Mustafa Paše. One koje nisu obuhvaćene, plaćaju se naknadno ako se prijavi dovoljan broj putnika. Pratitelj putovanja. Organizaciju putovanja. Osiguranje jamčevine. Osiguranje od ugovorne odgovornosti. Putno zdravstveno osiguranje.

 

Cijena aranžmana izražena u kunama i eurima ne uključuje:

Nadoplatu jednokrevetne sobe koja je 450 kn.

Napojnice. Piće za vrijeme obroka.

Osiguranje od otkaza puta. (Možete uplatiti kod nas)

 

Napomene: Za putovanje je potrebna važeća osobna ili putovnica.

Molimo da osobne dokumente, novac, lijekove drzite kod sebe u torbi, ukoliko dođe do problema sa prtljagom i ako putnik ne vodi računa o svojoj prtljazi ne odgovaramo za nastalu situaciju.

Ovisno o konkretnim lokalnim situacijama, moguća su manja odstupanja glede redosljeda i sadržaja programa!

U slučaju odustajanja od hodočašća, vrijede pravila o općim uvjetima poslovanja prema članku Općih uvjeta poslovanja, točka br 14., osim ako si putnik nađe sebi zamjenu do izdavanja karata.Nakon izdavanja karata moguća je zamjena ali uz nadoplatu zamjene imena na već izdanoj karti, potvrdi ili računu. Zadržavamo pravo na malu korekciju programa. Cijena je formirana za minimum 40 putnika. Ako ne bude dovoljan broj putnika, zadržavamo pravo  na otkazivanje hodočašća.

PUTNA PRTLJAGA: U predanoj prtljazi – koferu svaki putnik ima pravo nositi 20 kg i 8 kg ručne prtljage, dimenzija 40x20x25. Ako dvije osobe žele imati samo jedan veliki zajednički kofer, on također ne smije težiti više od 20 kg. U kofere nemojte staviti ništa što u sebi ima bateriju (npr. mobiteli, fotoaparati…). U ručnoj prtljazi ne smije biti nikakve tekućine kao ni sprejevi (lak za kosu, parfemi…) te oštri predmeti (pinceta, grickalica, rašpica za nokte, škarice, nož i sl.)

Covid propisi naknadno….