SICILIJA (kulturno i vjersko putovanje (travanj 2023.)

S I C I L I J A
Kulturno i vjersko putovanje

Cilj ovog kulturnog i vjerskog putovanja je upoznati otok Siciliju, najveću i najraznovrsniju talijansku regiju.
Zemljopisne datosti: planine, žitna polja, vinograde, maslinike, plantaže agruma, vulkane, ali i nepregledne plaže, isprepleteni su brojnim značajnim kulturno-povijesnim znamenitostima, među kojima značajno mjesto zauzimaju crkve i druge vjerske institucije. Itinerer ovog putovanja izabire od svega pomalo, ali od svega ono najznačajnije i najljepše. Sicilija je nekoć bila važan dio grčkog carstva (Magna Graecia), strateški istaknuti dio Rima, a prije ujedinjenja s Italijom u slijedu su je osvajali Bizantinci, Arapi, Normani, Francuzi, Španjolci i Burbonci. Dakle, ovaj otok u Sredozemlju je na poseban način već od najstarijih vremena svojevrsni most između istoka i zapada.

PROGRAM PUTOVANJA:

1 dan. 11.04. (utorak) ZAGREB – TRST – PALERMO

Polazak iz Zagreba oko 09:00h ispred Velesajma. Vožnja autobusom ili kombijima do Vrata Jadrana, gdje ćemo pokupiti ostale putnike. Nastavak puto do zračne luke u Trstu. Po dolasku prijava na let FR1759 – Ryanair, za Palermo. Polijetanja za Palermo u 18:10h. Dolazak u Palermo u 19:45h. Odlazak autobusom do hotela u Palermu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera i noćenje.

2.dan, 12.04. (srijeda) PALERMO – MONTEPELEGRINO – CEFALU – ENNA – CATANIA
Doručak.Napuštanje hotela. U ranim jutarnjim satima odlazak u svetište svete Rozalije iznad Palerma.
(sv. Misa). Nakon toga vožnja autobusom prema Cefalù, kraljevski gradić u slikovitom pejzažu između „Rocca“, mora i prekrasnih plaža: šetnja starim gradom uz posjet normanskoj katredrali iz 12. stoljeća posvećena Gospi. Slobodno vrijeme. Odlazak prema Enni do središta Sicilije prema istoku. Stari grčki polis. Enna sa svojih 950 metara nadmorske visine, poznata je kao najviše provincijsko središte u Italiji.
Posebna vrijednost grada je njegov neobični položaj iznad litice, pa se iz grada pružaju nezaboravne panorame na okolne planine masiva Madonie i Nebrodi. Zamak Lombardija iz 13. stoljeća i gradska katedrala posvećena je Gospi. Matična je crkva grada, koja je 2008. godine od strane UNESCO proglašena za mjesto mira. Nastavak puta do Katanje. Smeštaj u hotel u okolici Katanje. Večera i noćenje.

3.dan. 13.04. (četvrtak) ETNA – TAORMINA – CATANIA
Doručak. Vožnja autobusom do Etne, najvećeg još aktivnog vulkana Europe i simbola Sicilije. Dovest ćemo se do nadmorske visine od oko 1900 m (Casa Cantoniera) i pogledati nekoliko manjih vulkanskih kratera. Predah za okrijepu. Vožnja autobusom do popularno turističko odredišta Taormina. Posjećujemo grčko kazalište iz 3. st. pr. Kr. uklesano u stijenu. Cijenjeno je zbog svoje akustike i lijepog pogleda na stjenovitu obalu i vulkan Etnu. Slijedi slobodno vrijeme u središtu grada. Nakon toga odlazak u Kataniju, gdje posjećujemo katedralu sv. Agate sagrađenu na mjestu svetičina mučeništva i ostatak baroknog grada u slobodnoj šetnji (Palazzo Biscari, Fontana dell’Elefante, Via Crociferi, Palazzo del Municipio, Palazzo dei Chierici…) (sv. misa). Odlazak u hotel Večera i noćenje.

4.dan 14.04. (petak) “ BAROKNA SICILIJA “ SIRAKUZA – NOTO – MODIKA
Doručak.Napuštanje hotela. Vožnja autobusom kroz središte Sicilije prema istoku.Odlazak u Sirakuzu, najveću prirodnu luku ovog dijela Mediterana gdje je prema kršćanskoj predaji Marcijan već 44. godine osnovao kršćansku zajednicu koju je kasnije nekoliko dana posjetio i sv. Pavao na svojem zatočeničkom putu. Posjećujemo poluotok Ortigia s katedralom koja je sagrađena na ostacima grčkog hrama posvećenog Ateni. To je bio dorski hram sa stupovima. Posjet Svetištu Gospe od suza. (Sv. misa u Svetištu). Vožnja autobusom ka jugu otoka ka planinama Iblei. Posjeta gradovima koji su stradali tokom potresa 1693. g S’početka 18.stoljeća gradovi u dolini Noto, su ponovo izgradjeni zahvaljujuci donaciji crkve i imućnim obiteljima kao i kreativnosti mladih arhitekta. Od 2002. g na listi svjetske kulturne baštine UNESCO. Putovanje do grada Noto, kratka šetnja vrata grada, crkva sv.Franje asiškog, katedrala sv.Nikole i najljepša ulica Nicolacci. Nastavak putovanja do grada Modika, grad čokolade, posjeta katedrali sv. Jurija i sv. Petra u donjem gradu. Slobodno vrijeme u središtu grada. Odlazak u hotel u okolici Modike. Večera i noćenje.

5.dan AGRIGENTO– MARSALA – TRAPANI – PALERMO
Doručak. Napuštanje hotela. U jutarnjim satima, posjet antičkom lokalitetu Dolina hramova. Lokalitet je od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-a. Hramovi Junone, Olimpijskog Zeusa i Konkordijin hram, koji je najbolje sačuvan grčki hram mediterana, a njegovom očuvanju pomogla je činjenica da je pretvoren u kršćansku crkvu 597. god. Nastavak putovanja zapadnom obalom otoka pored velikih solana. Posjeta podrumu i degustacija čuvenog desertnog vina koje se koristi za svetu misu u gradu Marsala, Nastavak putovanja do grada Trapani, koji je živahna povijesna luka iz koje se i danas u velikim količinama izvozi sol i vino. Dio otoka gdje se spajaju Tirensko i Sredozemno more. Razgled glavnih znamenitosti grada: crkva San Agostino, bazilika Maria Santissima Annunziata (sv. misa), barokna katedrala San Lorenzo.
Odlazak u hotel u Palermo. Smještaj. Večera i noćenje.

6.dan, MONREALE – PALERMO
Doručak. Odlazak u gradić Monreale smješten uz rub Palerma, poznat po benediktinskom samostanu i katedrali, remek djelu normanske umjetnosti na Siciliji. Koje ćemo posjetiti s lokalnim vodičem. (sv. misa).
Nakon toga odlazak u centar Palerma s lokalnim vodičem. Palermo je najveći grad na Siciliji. Gradili su ga Feničani, Rimljani, Saraceni, Bizantinci, Vikinzi, Španjolci i Francuzi. Slovi za jedan od najživljih gradova Mediterana. Prošetat ćemo središtem grada i njegovim najpoznatijim trgovima, vidjeti ćemo poznate fontane, katedralu, crkve, palače, te dominantne trgove. Vrhunac umjetničkog doživljaja u Palermu je normanska palača s jedinstvenom Cappellom Palatinom urešenom poznatim mozaicima. Večera i noćenje.

7.dan, BAGHERIA – ZRAČNA LUKA PALERMO
Doručak. Napuštanje hotela Odlazak u obilazak malog grada Bagheria, poznat kao grad srednjovekovnih vila koje su građene tokom 18. stoljeća sa vrlo interesantnom spoljnom I unutrašnjom arhitekturom. Povjesni momenat razvoja svijesti i alkemije, kada su imućne obitelji odličile da napuste grad Palermo I žive na periferiji. Bagheria je i mjesto rođjenja redatelja Giuseppe Tornatore, oskarovca za film “ Cinema paradiso “.
Prošetat ćemo do crkve rođenja Blažene Djevice Marije ( sv.Misa ) i duž Corso Umberto do vile Palagonia ili vila Valguarnera. Slobodno vrijeme do polasaka u zračnu luku Palermo. Dolazak u zračnu luku u 14:00h.
Po dolasku prijava na let FR1758 – Ryanair za Trst. Polijetanje za Trst u 16:00h. Dolazak u Palermo u 17:35h. Odlazak prema Zagrebu preko Vrata Jadrana. Dolazak u Zageeb se predviđa prije ponoći.

Cijena: 650 EUR + 120 eur po dolasku za ulaznice, lokalnog vodiča,
prijevoz do zračne luke u Trstu i natrag.

Cijena aranžmana uključuje:

Vožnja visoko turističkim autobusom po Siciliji po programu. 6 polipansiona u hotelima 3/4 zvijezdice na bazi polupansiona (večera, noćenje i doručak) po loklanoj kategorizaciji. Boravišne pristojbe za 5 noći.
Sve ulaznice prema programu: Monreale – katedrala i klaustar. Palermo – Normanska palača i kapela Palatina. Taormina – grčko kazalište. Agrigento – Dolina hramova. Siracusa – grčko kazalište i rimski amfiteatar. Bagheria – Vila Palagonia. Cefalu – katedrala. Pratitelj putovanja.
Stručno vodstvo i duhovno vodstvo, lokalni vodič na pojedinim lokacijama. Putno zdravstveno osiguranje. Organizacija putovanja.Osiguranje jamčevine za turistički paket aranžmana. Prijevoz iz Zagreba do zračne luke u Trstu i natrag.
Popusti za djecu: do 3 godine djeca su gratis u krevetu s roditeljima. Od 3 god. – 7god. 30% popusta.
Od 7 god. – 10 god. 20% popusta. Djeca do anvršenih 17,99 godina ne plaćaju ulaznice, pa se za njih umanjuje cijena u iznosu od 60 eura od svote 80 eura koja se plaća po dolasku.
U Palermu ćemo biti smješteni 3 noći (prvu i zdnje dvije noći) u hotelu 4****. U okolici Katanjie bit ćemo smješteni 2 noći u hotelu 4****. U okolici Modica bit ćemo smješteni 1 noć u hotelu 3***.

Cijena ne uključuje:
Zrakoplovna karta i zrakoplovne pristojbe (ekonomska klasa) Trst – Palermo – Trst. Let je predviđen niskotarifnom aviokompanijom Ryanair. Samim time cijena avionskih karata je promjenjiva i ovisi ponajprije o popunjenosti zrakoplova. Iz tog razloga, avionske karte bit će kupljene u trenutku prijave minimalnog broja putnika (20 putnika) po cijeni koja će biti važeća u trenutku dostizanja minimalnog broja putnika. A nakon toga za sve naknadne prijave, u trenutku prijave za putovanje po cijeni koja će biti važeća u trenutku prijave.
Na dan 27.12.2022. godine cijena avionske karte i avionskih pristojbi iznose 150 EUR. U tu cijenu je uključena predana prtljaga od 20 kg i ručna prtljaga – ruksak, dimenzija 40x25x20cm. Kupljena avionska karta se ne može vratiti, zamijeniti za drugi termin, niti se može mijenjati ime. U vrijeme kupovanja karte oni koji žele mogu odmah kupiti i osiguranje od otkaza leta. Agencija ne naplaćuje usluge kupovanja karata.
Piće u hotelima. Ulaznice na lokalitete koji nisu navedeni u programu. I sve što nije navedeno pod „obuhvaća“.
Nadoplata za jednokrevetnu sobu 160 eura.

PRIJAVE I UPLATE
Kod prijave treba uplatiti 200 eur. Svrha uplate, Sicilija od 11.04. – 17.04.2023. Potvrdu o uplati kao i kopiju osobne ili putovnice treba poslati na mail: info@lltravel.hr ili marijan.tunic@gmail.com. Ukupna uplata aranžmana mora biti izvršena do 01.03.2023.
Uplatiti treba na žiro račun agencije.
Do 01.03.2023 godine, ako putnik/ca odustane zadržavamo uplaćeni depozit. Nakon 01.03.2023 ako putnik/ca odustane zadržavamo cijeli uplaćeni iznos.

IBAN: HR7824840081135060256, SWIFT/BIC: RZBHHR2X

Klima:
Vrijeme na Siciliji u travnju je toplo. Ponijeti udobnu obuću za hodati. Zimsku odjeću ne treba nositi. Obući
se lagano – proljetno. Za svaki slučaj ponijeti koju proljetnu jaknu ili vestu.
Napomene:
Za putovanje je potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Valuta plaćanja na Siciliji: Euro

U slučaju odustajanja od hodočašća vrijede pravila o općim uvjetima poslovanja prema članku, točka br 14. osim ako putnik nađe sebi zamjenu. Cijena je formirana za minimum 20 putnika. U slučaju da ne bude dovoljan broj putnika, zadržavamo pravo na otkazivanje putovanja.
Ovisno o konkretnim lokalnim situacijama, moguća su manja odstupanja glede redoslijeda i sadržaja programa!

Malta (listopad/2024)

MALTA  Hodočašće „Putovima sv. Pavla“ 07.10. – 11.10.2024   BRZA PRIJAVA NA PUTOVANJE     1.    Dan. 07.10. (ponedjeljak)   ZAGREB

Read More