SVETA ZEMLJA – IZRAEL (travanj-svibanj 2023.)

HODOČAŠĆE

SVETA ZEMLJA – IZRAEL

24.04. – 01.05.2023.

 

 

1.DAN 24. 04. (ponedjeljak) ZAGREB – T EL AVIV
Sastanak svih putnika u 17:20h u zračnoj luci Franjo Tuđman. Polijetanje za Tel Aviv u 20:20h. Dolazak u Tel Aviv u 00:30h. Po dolasku obavljanje carinskih formalnosti i vožnja autobusom prema Betlehemu. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje

2. DAN 25. 04. (utorak) BETLEHEM – PASTIRSKA POLJA – AIN KAREM
Doručak. Nakon doručka razgled Betlehema: Bazilika Isusova rođenja (špilja rođenja, župna crkva sv. Katarine (sv. Misa) s podzemnim ambijentima sv. Jeronima), špilja mlijeka (dojenja) te odlazak na PASTIRSKA POLJA. Ručak.
Nakon ručka odlazak u AIN KAREM: crkva pohođenja BDM (mjesto susreta Marije i Elizabete), crkva rođenja sv. Ivana Krstitelja (mjesto njegova rođenja). Prolazak pored Izraelskog muzeja knjige i KNESSETA (Izraelski parlament), povratak u hotel, večera i noćenje.

3. DAN 26. 04. (srijeda) JERUZALEM
Doručak. Nakon doručka odlazak na MASLINSKU GORU: Kapela Isusova uzašašća, crkva Očenaša (ostaci
Konstantinove crkve Eleone i spilje naučavanja), crkva Dominus Flevit (vidikovac s prekrasnim pogledom na Jeruzalem), (sv. Misa) Getsemani bazilika. GETSEMANI: Bazilika Isusove smrtne tjeskobe i Getsemanski vrt, Crkva
Marijina groba i getsemanska spilja izdaje. Slobodno vrijeme. Nastavak poslijepodnevnog programa. JERUZALEM: Bethezda – arheološki ostaci rezervoara gdje je Isus ozdravio uzetoga i veličanstvena križarska crkva sv. Ane. Mjesta Isusove osude i muke: KAPELICA BIČEVANJA i CRKVA ISUSOVE OSUDE te Franjevački biblijski institut, VIA DOLOROSA: pobožnost križnog puta s početkom gdje je nekada stajala Pilatova tvrđava Antonija. BAZILIKA SVETOG GROBA: Golgota (mjesto Isusova raspeća) i sv. Grob (mjesto gdje je bio položen i uskrsnuo). Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. DAN 27. 04. (četvrtak) JERUZALEM
Doručak. Odlazak na kršćanski Sion: CRKVA IN GALLICANTU, (sv.Misa) DVORANA POSLJEDNJE VEČERE (samostan sv. Nikole Tavelića i židovska sinagoga s “Davidovom grobnicom”), BAZILIKA MARIJINA USNUĆA.
Ulazimo u stari grad kroz SIONSKA VRATA do Židovske četvrti: CARDO MAXIMUS (glavna ulica iz vremena cara Hadrijana), odlazak na ZID PLAČA (sveto mjesto židovske molitve) i pogled na područje nekadašnjeg židovskog Hrama, danas DŽAMIJE KUPOLA NAD STIJENOM I AL-AQSA (muslimanima treće mjesto po svetosti nakon Meke i Medine). Odlazak arapskim bazaarom do bazilike sv. Groba. Slobodno vrijeme za kupovinu na bazaaru ili molitvu u bazilici sv. Groba. Povratak u hotel, večera i noćenje.

5. DAN 28. 04. (petak) BETANIJA – JERIHON – MRTVO MORE
Doručak. Nakon doručka odlazak sa svim stvarima. Vožnja judejskom pustinjom, dolazak do BETANIJE. (Sv. Misa) mjesto Isusova krštenja i obred obnove krsnih obećanja. Odlazak na MRTVO MORE: Qumran – razgledavanje iskopina esenske zajednice. Ručak. Odlazak na obalu Mrtvog mora, plaža Qalia – slobodno vrijeme za kupanje.
Odlazak u JERIHON (najstariji grad na svijetu): pogled na Brdo Isusove kušnje i posta (Džebel Qarantal) te arheološke iskopine starog Jerihona. Spomen Zakeja carinika kod Sikomore. JORDAN (Qasar al Yehud): Nastavak Puta za Nazaret. Dolazak u hotel i smještaj. Večera i noćenje.

6. DAN 29. 04. (subota) NAZARET – KANA – HAIFA
Doručak. Odlaza u KANU GALILEJSKU (mjesto Isusovog prvog znamenja s franjevačkom crkvom i podzemnim ambijentima – moguća obnova bračnih zavjeta). Povratak u NAZARET: posjet veličanstvene Nazaretske bazilike u sklopu franjevačkog samostana s arheološkim ostacima spilje Marijina navještenja, sela iz vremena sv. Obitelji (sv. Misa) te bazilike sv. Josipa s podzemnim ambijentima judeokršćanske zajednice. Ručak. Nakon ručka odlazak u Haifu: posjet karmelićanske crkve i špilje proroka Ilije te Bahajskih vrtova – panoramski pogled s gore Karmela.
Povratak u hotel, večera i noćenje.

7. DAN 30. 04. (nedjelja) GENEZARETSKO JEZERO – TABOR
Doručak. Odlazak u Galileju. Nastavak puta do Genezaretskog jezera i obilazak svetišta: GORA BLAŽENSTAVA (bazilika spomena Isusova govora na gori), (sv. Misa), TABGHA (benediktinska bazilika umnažanja kruhova), CRKVA PETROVA PRVENSTVA, KAFARNAUM: veličanstvene arheološke iskopine Isusovog grada, kuće sv. Petra i sinagoge gdje je Isus liječio i navještao kraljevstvo nebesko. Ručak (petrova riba). Vožnja brodicom po Genezaretskom jezeru te odlazak na TABOR (gora Isusovog preobraženja). Povratak u hotel. Večera i noćenje.

8. DAN 01. 05. (ponedjeljak) TEL AVIV – ZAGREB
Doručak. Nakon doručka odlazak u Jafu. Razgled Jafe. Nakon toga odlazak u zračnu luku Ben Gurion. Po dolasku obavljanje pregleda i carinskih formalnosti. Polijetanje za Zagreb u 16:40h. Dolazak u Zagreb u 19:05h.

Cijena aranžmana: 10400 KN/ 1380,32 EUR, tečaj 7,53450
(+ 70 EUR) po dolasku za napojnice i ostale potrebe agencije u inozemstvu.

Moguća korekcija cijene aranžmana do 5% u slučaju velikih promjena cijena goriva, poskupljenja aerodromskih pristojbi i porast tečaja dollara na euro.

Prilikom prijave treba uplatiti depozit 3000 kuna na žiro račun LLTravel agencije sa naznakom za putovanje u Izrael od 24.04. – 01.05. 2023. A sve ostale uplate koje će biti uplaćene od 01.01.2023 godine, moraju biti uplaćene u eurima po službenom tečaju od 7.53450
IBAN: HR7824840081135060256
Za ostali iznos uplate po dogovoru sa putnikom i agencijom. Do 23.02. 2023 mora biti izvršena ukupna uplata cijelog iznosa aranžmana. Ako netko odustane do 23.02.2023, agencija ne vraća depozit. Ako netko odustane nakon 23.002.2023, agencija ne vraća uplaćeni iznos.
Kopiju putovnice i uplate poslati na e-mail: info@lltravel.hr.

U cijeni aranžmana je uključeno:
Zrakoplovna karta i zrakoplovne pristojbe, polupansion u hotelima 4 zvjezdice u Betlehemu i Nazaretu ili Tiberijasu, (doručak, večera), osim prvog dana radi kasnog dolaska neće biti večere, 6 ručkova (po restoranima), autobus tijekom
cijelog boravka u Svetoj Zemlji, brodica po Genezaretskom jezeru, stručno vodstvo, ulaznice: Kapela uzašašća, Pater noster, In Galicantu, Beit Hesada i Santa Ana, Lazarev grob, Kafarnaum. Vožnja barkom po galilejskom jezeru. Taxi
na brdo tabor. Qumran. Ulaznica na organiziranu plažu na Mrtvome moru. Slušalice. Putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezgode (samo za putnike koji imaju prebivalište u Hrvatskoj).
Osiguranje od odgvornosti i jamčevine. Sve napojnice: Za vozača, hotele (ukrcaj, iskrcaj kofera). Stručno i duhovno vodstvo. Pratitelj putovanja i organizacija putovanja.

 

U cijenu aranžmana nije uključeno:
Piće za vrijeme večere i ručka. Autobusni transfer do zračne luke u Zagrebu i od zračne luke do mjesta povratka.
Osiguranje od otkaza puta. Osiguranje od otkaza puta može se dodatno doplatiti (na upit u agenciji).
Doplata jednokrevetne sobe je 450 EUR.
Putovnica mora biti važeća od dana putovanja, odnsosno od izlaska iz Izraela najmanje 6 mjeseci.
Molimo da osobne dokumente, novac, lijekove držite kod sebe u torbi, ukoliko dođe do problema sa prtljagom i ako putnik ne vodi evidenciju o svojoj prtljazi ne odgovaramo za nastalu situaciju. Ukoliko avio kompanija ne vodi evidenciju o prtljagama putnika, isto tako ne preuzimamo odgovornost za osobne stvari i nastalu situaciju ili štetu.
UPUSTVA ZA PUTOVANJE U IZRAEL
SMJEŠTAJ U IZRAELU
U Izraelu smo smješteni u hotelima 4* (zvjezdice) lokalnoj kategorizaciji u Betlehemu i Nazaretu ili Tiberijasu.
Smještaj je u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama. Jednokrevetna soba se doplaćuje 450 EUR. Svaka soba ima
klima uređaj, WC i tuš. U cijenu nije uključeno piće.
CARINSKE FORMALNOSTI I PUTNA PRTLJAGA
Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz zemlje. Dobro je da sve podatke pripremite unaprijed (broj kamere i sl…). Imajte u tu svrhu aparate pri ruci.
Svaka osoba ima pravo nositi u koferu stvari u težini do 20 kg. Veće kofere predajete na šalteru i oni idu u zrakoplov odvojeno od vas, a manju, ručnu prtljagu (koja stane u pretinac iznad sjedala putnika) uzmete sa sobom u zrakoplov.
U ručnoj prtljazi ne smijete imati kozmetiku, tekućinu i oštre predmete kao što su nožići škarice itd, dok u kofere nemojte staviti ništa što u sebi ima bateriju. U zračnim lukama uvijek ostajte uz svoje stvari i čuvajte ih. Za vrijeme putovanja, osobito u Jeruzalemu, treba čuvati svoje stvari (osobito dokumente i novac). Zbog džepara najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata te krupniji novac i dokumente čuvati u njoj a ostalo možete imati u džepu. Kupovanje izvan trgovina često nije sigurno – džepari nisu nasilni ali koriste gužvu i kradu.
Viza za Izrael nije potrebna.
NOVAC
U Izraelu je u opticaju izraelski novac šekel, ali se može plaćati u američkim dolarima i eurima. Ako budete plaćali u dolarima onda je najbolje plaćati sitnim dolarima (jedan, pet, deset, dvadeset dolara). Primaju i travellers čekove i kartice (u većim dućanima).
KLIMA, ODJEĆA I OBUĆA: Izrael je zemlja sa suhom klimom tijekom veceg dijela godine. U travnju je vrijeme lijepo I toplo. Obuća treba biti udobna, pogodna za duže šetnje i obilaske svetih mjesta. Ne zaboravite kupaće kostime ukoliko se želite okupati tj. «plutati» u Mrtvome moru!

SLIKANJE I SNIMANJE: Na većini lokaliteta je dozvoljeno slikanje i snimanje. Na mjestima gdje nije, bit ćete pravovremeno obaviješteni.

RAZNO: Hranu sa sobom nije potrebno nositi. Voda je u Izraelu pitka i hrana zdrava. Cijepljenja nisu potrebna.

Hodočastimo sigurnim putovima gdje nema nemira. Hodočasnici uživaju u Svetoj zemlji posebni status, i nitko ih nigdje ne napada. Prema hodočasnicima su dapače i Izraelci i Palestinci vrlo ljubazni. Potreban je oprez radi krađa;
treba dobro čuvati svoje dokumente i novac. U hotelskim sobama nemojte ostavljati vrijedne stvari: dokumente, novac i slično. U  odustajanja od hodočašća vrijede pravila o općim uvjetima poslovanja prema točki br 14. osim ako putnik nađe sebi zamjenu do izdavanja karata.Nakon izdavanja karata može zamjena ali uz nadoplatu zamjene imena na već izdanoj karti. Zadržavamo pravo na malu korekciju programa.
Cijena je formirana za minimum 40 putnika. U slučaju da ne bude dovoljan broj putnika, zadržavamo pravo na otkazivanje putovanja.
U Izraelu su ukinuta sva covid pravila. Ako dođe do kakvih promjena, na vrijeme ćemo Vas obavijestiti.

 

Malta (listopad/2024)

MALTA  Hodočašće „Putovima sv. Pavla“ 07.10. – 11.10.2024   BRZA PRIJAVA NA PUTOVANJE     1.    Dan. 07.10. (ponedjeljak)   ZAGREB

Read More