SICILIJA (kulturno i vjersko putovanje (listopad 2023.)

 

 Catania, Sicilija . LL travel fotografije 10/2023

 

 

SICILIJA

09.10.-14.10.2023

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1 dan. 09.10. (ponedjeljak) ZAGREB – BEOGRAD – CATANIA (KATANJA)

Sasatanak s putnicima u zračnoj luci u Zagrebu u 06:30h. Nakon toga prijava na laet JU 231 G. Polijetanje za Beograd u 08:30h. Dolazak u Beograd u 09:35. Prijava na let YU 538 Y za Katanju. Polijetanje u 13:00h. Dolazak u Katanju u 14:55. Po dolasku odlazak u razgledavanje grada Katanje gdje posjećujemo: katedralu sv. Agate sagrađenu na mjestu svetičina mučeništva i ostatak baroknog grada u slobodnoj šetnji (Palazzo Biscari, Fontana dell’Elefante, Via Crociferi, Palazzo del Municipio, Palazzo dei Chierici…) Smještaj u hotelima Sporting Baia i Panoramic u Giardini Naxos u okolici Catanie. Večera. Noćenje.

 

 Etna, Sicilija . LL travel fotografije 10/2023

 Taormina, Sicilija . LL travel fotografije 10/2023

2. dan. 10.10. (utorak) ETNA – TAORMINA – KATANIA

Doručak odlazak autobusom do Etne, najvećeg još aktivnog vulkana Europe i simbola Sicilije. Dovest ćemo se do nadmorske visine od oko 1900 m (Časa Cantoniera) i pogledati nekoliko manjih vulkanskih kratera. Predah za okrijepu. U popodnevnim satima odlazimo u popularno turističko odredište Taorminu. Posjećujemo grčko kazalište iz 3. st. pr. Kr. uklesano u stijenu. Cijenjeno je zbog svoje akustike i lijepog pogleda na stjenovitu obalu i vulkan Etnu. Nakon toga odlazak u Kataniju, (sv. misa). Povratak u hotel Večera i noćenje.

3. dan. 11.10. (srijeda) SIRACUSA-ENNA-AGRIGENTO

Doručak. Odlazak u Sirakuzu, najveću prirodnu luku ovog dijela Mediterana gdje je prema kršćanskoj predaji Marcijan već 44. godine osnovao kršćansku zajednicu koju je kasnije nekoliko dana posjetio i sv. Pavao na svojem zatočeničkom putu. Posjećujemo poluotok Ortigia s katedralom koja je sagrađena na ostacima grčkog hrama posvećenog Ateni. To je bio dorski hram sa stupovima. Posjet Svetištu Gospe od suza. (Sv. misa u Svetištu). Odlazak prema Enni do središta Sicilije prema istoku. Stari grčki polis. Enna sa svojih 950 metara nadmorske visine, poznata je kao najviše provincijsko središte u Italiji. Posebna vrijednost grada je njegov neobični položaj iznad litice, pa se iz grada pružaju nezaboravne panorame na okolne planine masiva Madonie i Nebrodi. Zamak Lombardija iz 13. stoljeća i gradska katedrala posvećena je Gospi. Matična je crkva grada, koja je 2008. godine od strane UNESCO proglašena za mjesto mira. Nakon toga odlazak u Agrigento. Smještaj u hotel Tre Torri. Večra i noćenje.

4. dan 12.10. (četvrtak) AGRIGENTO – MARSALA – TRAPANI – PALERMO

Doručak. Napuštanje hotela. U jutarnjim satima, posjet antičkom lokalitetu Dolina hramova. Lokalitet je od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-a. Hramovi Junone, Olimpijskog Zeusa i Konkordijin hram, koji je najbolje sačuvan grčki hram mediterana, a njegovom očuvanju pomogla je činjenica da je pretvoren u kršćansku crkvu 597. god. Nastavak putovanja zapadnom obalom otoka pored velikih solana. Posjeta podrumu i degustacija čuvenog desertnog vina koje se koristi za svetu misu u gradu Maršala, Nastavak putovanja do grada Trapani, koji je živahna povijesna luka iz koje se i danas u velikim količinama izvozi sol i vino. Dio otoka gdje se spajaju Tirensko i Sredozemno more. Razgled glavnih znamenitosti grada: crkva San Agostino, bazilika Maria Santissima Annunziata (sv. misa), barokna katedrala San Lorenzo. Odlazak u hotel San Paolo Palače. Smještaj. Večera i noćenje.

5. dan 13.10. (petak) MONREALE – PALERMO

Doručak. Odlazak u gradić Monreale smješten uz rub Palerma, poznat po benediktinskom samostanu i katedrali, remek djelu normanske umjetnosti na Siciliji. Koje ćemo posjetiti s lokalnim vodičem, (sv. misa). Nakon toga odlazak u Cefalu centar Palerma s lokalnim vodičem. Palermo je najveći grad na Siciliji. Gradili su ga Feničani, Rimljani, Saraceni, Bizantinci, Vikinzi, Španjolci i Francuzi. Slovi za jedan od najživljih gradova Mediterana. Prošetat ćemo središtem grada i njegovim najpoznatijim trgovima, vidjeti ćemo poznate fontane, katedralu, crkve, palače, te dominantne trgove. Vrhunac umjetničkog doživljaja u Palermu je normanska palača s jedinstvenom Cappellom Palatinom urešenom poznatim mozaicima. Odlazak u Cefalu. Kratko razgledavanje mjesta i odlazak u hotel Santa Lucia Le Sabbie D’ Oro. Večera i noćenje.

6. dan 14.10. (subota) CEFALU – BAGHERIA – PALERMO – OSIJEK

Doručak. Napuštanje hotela Odlazak u obilazak malog grada Bagheria, poznat kao grad srednjovekovnih vila koje su građene tokom 18. stoljeća sa vrlo interesantnom spoljnom I unutrašnjom arhitekturom. Povjesni momenat razvoja svijesti i alkemije, kada su imućne obitelji odličile da napuste grad Palermo I žive na periferiji. Bagheria je i mjesto rođjenja redatelja Giuseppe Tornatore, oskarovca za film “ Cinema paradiso “. Prošetat ćemo do crkve rođenja Blažene Djevice Marije (sv.Misa) i duž Corso Umberto do vile Palagonia ili vila Valguarnera. Slobodno vrijeme do polasaka u zračnu luku Palermo. Dolazak u zračnu luku u 13:30h. Po dolasku prijava na let za Beograd YU 559 Y. Polijetanje za Beograd u 15:40h. Dolazak u Beograd u 17:25h. Prijava na let za Zagreb JU 234 G. Polijetanje za Zagreb u 18:30h. Dolazak u Zagreb u 19:45h.

Cijena: 950 EUR (7157,77 kuna, tečaj 7,53450) + 100 eur po dolasku za ulaznice, lokalnog vodiča, napojnice….

Cijena aranžmana uključuje:

Avionska karta i aerodromske pristojbe. (Cijena aerodromskih pristojbi je promijenjiva). Vožnja visoko turističkim autobusom po Siciliji po programu. 5 polipansiona u hotelima % zvijezdice na bazi polupansiona (večera, noćenje i doručak) po loklanoj kategorizaciji. Boravišne pristojbe za 5 noći. Sve ulaznice prema programu: Monreale – katedrala i klaustar. Palermo – Normanska palača i kapela Palatina. Taormina – grčko kazalište. Agrigento – Dolina hramova. Siracusa – grčko kazalište i rimski amfiteatar. Bagheria – Vila Palagonia. Cefalu – katedrala. Pratitelj putovanja. Stručno vodstvo i duhovno vodstvo, lokalni vodič na pojedinim lokacijama. Putno zdravstveno osiguranje. Organizacija putovanja.Osiguranje jamčevine za turistički paket aranžmana.

U okolici Katanje, bit ćemo smješteni 2 noći. U Agrigentu 1 noć. U Palermu 2 noći.